U trendu

Austrija: Zatvaranje škola gotovo izvesno, šta sa osnovcima?

BEČ – U Austriji gotovo izvesno predstoji zatvaranje škola kako bi se sprečilo širenje korona virusa.

U pojedinim školama u Beču osnovcima je danas rečeno da sutra idu svega tri sata u školu i da će potom poneti sve knjige sa sobom za slučaj da škole budu zatvorene.

U nekim drugim osnovnim školama, kako prenose roditelji, đaci su već predali sve knjige i nastavni materijal za ostatak školske godine.

Austrijska vlada danas sa socijalnim partnerima razmatra pitanje zatvaranja škola u okviru mera za smanjenje socijalnih kontakata.

Univerzitetima je već naloženo da ne održavaju seminare i nastavu, već da se nastava obavlja putem interneta.

Zatvaranje škola moglo bi izazvati ekonomsku krizu, jer roditelji, pre svega dece osnovaca, nemaju način da brinu o deci i istovremeno odlaze na posao.

Zbog toga bi vlada mogla najpre doneti odluku o privremenom prekidu nastave za đake viših razreda, jer toj deci nije potrebna celodnevna briga roditelja.

Tek kada ta bude ocenjeno da ta mera nije dovoljna moiglo bi se pristupiti kompletnoj obustavi nastave u osnovnim školama.

Član pokrajinske i gradske vlasti Beča Peter Haker skeptičan je prema zatvaranju škola, jer, kako kaže, to vodi paralisanju zemlje, pošto roditelji ne bi mogli da idu na posao, a mnogi od njih neophodni su u održavanju sistema, poput bolnica, policije, prodavnica namirnica…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.