U trendu

Bajden i Si saglasni da rivalstvo ne treba da pređe u sukob

VAŠINGTON – Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je telefonom sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, a dva lidera naglasila su potrebu izbegavanja da rivalstvo između najvećih svetskih ekonomija preraste u sukob, saopštila je Bela kuća.

Kako je navedeno, dvojica lidera vodili su juče, tokom 90 minuta razgovora, široku diskusiju o strateškim pitanjima koja je uključivala oblasti gde postoje zajednički interesi kao i one gde postoje neslaganja između dve zemlje, prenosi Rojters.

„Predsednik Bajden je podvukao trajno opredeljenje SAD za mir, stabilnost i prosperitet u Indo-Pacifiku i svuda svetu, a dvojica lidera razgovarali su o odgovornosti obe strane za obezbeđivanje da konkurencija koja postoji između dve države, ne pređe u sukob“, navodi se u saopštenju.

Takođe je rečeno da je razgovor bio fokusiran na ekonomska pitanja, klimatske promene i pandemiju kovid-19.

Kineski državni mediji izvestili su da je razgovor bio „iskren“ i „sveobuhvatan“, i naglasili da je predsednik Si poručio da američka politika prema Kini u velikoj meri opterećuje odnose dve države.

Prema ovom izveštaju obe strane složile su se da održavaju česte kontakte i da timovi na operativnom nivou takođe intenziviraju komunikaciju.

Povremeni sastanci na visokom nivou od prvog telefonskog razgovora Sija i Bajdena u februaru doneli su slab napredak u nizu pitanja, od klimatskih promena, do ljudskih prava i transparentnosti istrage nad poreklom korona virusa.

Od tada dve države su gotovo neprestano razmenjivale optužbe, uz međusobno sankcionisanje zvaničnika i kritike da druga strana ne ispunjava svoje međunarodne obaveze.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.