U trendu

Bajden obećao Libanu dodatnu pomoć od 100 miliona dolara

VAŠINGTON – Godinu dana nakon razorne eksplozije u bejrutskoj luci, predsednik SAD Džozef Bajden danas je obećao dodatnu finansijsku pomoć Libanu od skoro 100 miliona dolara.

Katastrofalna eksplozija u gradskoj luci potpuno je devastirala prestonicu Libana i od tada je cela zemlja u ozbiljnim ekonomskim poteskoćama, dodatno pogoršanim pandemijom korona virusa, navodi se u izveštaju Rojtersa.

Nezadovoljstvo i gnev u libanskoj javnosti rastu u proteklih godinu dana zbog zastoja u istrazi katastrofalne eksplozije, zbog ozbiljne ekonomske krize i inertnosti poolitičkih struktura.

Osim toga, država krši principe slobode izražavanja i proganja opozicione političare zbog čega među građanima dodatno rastu nezadovoljstvo i bes.

Prve subote posle eksplozije u Bejrutu, 4. avgusta prošle godine, Husein El Aći, advokat i opozicioni aktivista i njegovi saborci, okupili su se na Trgu mučenika u srcu libanske prestonice u znak protesta zbog nemara vlade koji je doveo do eksplozije 2.750 tona amonijum nitrata nepropisno uskladištenog u luci.

Tom prilikom poginulo je više od 200 ljudi, prenosi portal Frans 24.

Danas su se aktivistima pridružile desetine hiljada ogorčenih Libanaca koji su i dalje u žalosti zbog tragedije i traže odgovornost za sve dublju krizu u koju tone Liban.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.