Bajden potpisao ukaze u borbi protiv klimatskih promena

VAŠINGTON – Američki predsednik Džo Bajden potpisao je danas paket izvršnih naloga za borbu protiv klimatski promena, među kojima je pauziranje novih naftnih i gasnih zakupa na saveznom zemljištu i smanjivanje subvencija za fosilna goriva.

Naredbe koje je potpisao mapiraju pravac za agendu u borbi protiv klimatskih promena i predstavljaju zaokret u odnosu na politiku njegovog prethodnika Donalda Trampa, koji je težio da maksimalno poveća proizvodnju nafte, gasa i uglja ukidanjem propisa i ublažavanjem mera za zaštitu životne sredine, navodi Rojters.

“Mislim da smo već previše dugo čekali da se pozabavimo klimatskom krizom”, rekao je Bajden na ceremoniji u Beloj kući, navodeći da su pretnje od intenziviranja oluja, požara i suša, sa kojima se SAD suočavaju, povezane sa klimatskim promenama.

On je rekao da će se, izgradnja moderne i otporne klimatske infrastrukture i čiste energetske budućnosti, za SAD stvoriti miliona dobro plaćenih poslova.

Bajdenove planove pozdravili su međunarodni partneri i klimatski aktivisti, ali su najveće naftne kompanije upozorile da će ti potezi koštati SAD milione poslova i milijarde dolara prihoda u vreme kada je američka ekonomija već pogođena pandemijom korona virusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.