U trendu

Bajden: Za SAD u januaru 250.000 Fajzerovog antikovid leka

VAŠINGTON – Američki predsednik Džozef Bajden saopštio je da će u januaru biti dostupno 250.000 tretmana lečenja nedavno odobrenim Fajzerovim antivirusnim lekom protiv kovida 19, od 10 miliona koliko su SAD unapred kupile.

Bajden je u saopštenju u sredu naveo da će njegova administracija raditi sa saveznim državama kako bi obezbedila da se tretmani ravnomerno distribuiraju i da oni budu dostupni najteže pogođenim zajednicama, prenosi Rojters.

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) danas je odobrila Fajzerovu antivirusnu pilulu, Pakslovid, koja se upotrebljava za lečenje korona virusa.

Pilula je namenjena rizičnim grupama starijim od 12 godina,a ovo je prva ovakva antivirusna pilula odobrena za uzimanje kod kuće, pre nego što zaražene osobe dođu na nivo potreban za hospitalizaciju, preneo je CNN.

Kompanija Fajzer je potvrdila da je spremna odmah da započne isporuke u SAD kako bi pomogla da Pakslovid što pre dođe do pacijenata.

Prošle nedelje Fajzer je objavio ažurirane rezultate koji su pokazali da lečenje ovim lekom smanjuje rizik od hospitalizacije ili smrti za 89 odsto,a petodnevna terapija Pakslovidom uključuje tri tablete koje se daju dva puta dnevno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar