BDP evrozone pao 0,6%, a EU za 0,4 posto u čevrtom kvartalu

BRISEL – Bruto domaći proizvod evrozone pao je, prema desezoniranim podacima, za 0,6 odsto u četvrtom kvartalu 2020. u odnosu na prethodno tromesečje, prema fleš proceni zavoda za statistiku EU, Evrostata.

Istovremeno, privreda Evropske unije je u poslednja tri meseca prošle godine zabeležila pad od 0,4 procenta na kvartalnom nivou, navodi se u saopštenju objavljenom danas na zvaničnoj internet stranici Evrostata.

Privrede evrozone i EU su prethodno, u trećem kvartalu 2020, registrovale snažan oporavak od 12,4 posto, odnosno 11,5 procenata respektivno, nakon sunovrata tokom drugog tromesečja, najvećeg od kada je 1995. počela da se vodi ta evidencija.

Naime, u jeku pandemije koronavirusa u periodu april-jun, BDP evrozone je potonuo za 11,7 odsto, a ekonomija EU za 11,4 procenta, podseća statistički zavod Unije.

Takođe dodaje da je u poređenju sa četvrtim tromesečjem 2019. godine, privreda evrozone pala za 5,0 procenata tokom poslednja tri meseca lani, dok je BDP 27-članog bloka opao za 4,8 procenata, prema desezoniranim podacima.

Evrozona je u celoj 2020. godini zabeležila ekonomski pad od 6,8 posto, a EU od 6,4 odsto, prema prvoj proceni Evrostata, zasnovanoj na kalendarski i sezonski prilagođenim kvartalnim podacima.

Statistički zavoj je objavio i da su oba regiona u četvrtom kvartalu 2020. registrovala rast broja zaposlenih za 0,3 procenta u odnosu na prethodno tromesečje. U odnosu na četvrti kvartal 2019, zaposlenost u evrozoni je međutim smanjena za 2,0 odsto, a u EU za 1,7 posto.

Na nivou cele prošle godine, zaposlenost u zoni jedisntvene valute je pala za 1,8 procenata, a u EU za 1,6 posto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.