U trendu

Belgija posle Božića uvodi stroge mere zbog omikrona

BRISEL – Belgija će zatvoriti bioskope i pozorišta, a sportski mečevi će se igrati bez prisustva publike, odmah nakon Božića, pošto Vlada uvodi stroge mere u cilju zaustavljanja širenja omikron soja korona virusa.

Belgijski premijer Aleksandar De Kru rekao je danas da su ograničenja u protekle tri nedelje pomogla da se smanji broj infekcija kovida 19, uglavnom od Delta varijante, čiji je vrhunac bio u novembru, ali da uprkos blago pozitivnim brojkama, postoji razlog za zabrinutost zbog omikron soja, prenosi Rojters.

On je naveo da omikron sada čini 30 odsto novih slučajeva u poređenju sa samo 10 odsto prošlog petka, i da su potrebne nove mere kako bi se učenicima omogućilo da se vrate sa raspusta u škole od 10. januara.

Prema odluci Vlade, od nedelje neće biti dozvoljene nikakve aktivnosti u zatvorenom prostoru osim poseta muzejima, venčanjima ili sahranama, a za kupovinu će biti postavljeno ograničenje na dve osobe, dok će se fudbalske utakmice i drugi sportski događaji igrati bez gledalaca, ali će biti dozvoljeno da barovi i restorani rade do 23 časa.

Belgija je imala treću najvišu prosečnu dnevnu stopu kovid slučajeva po glavi stanovnika početkom decembra, ispred su bili samo Slovačka i Češka, dok je stopa smrtnosti nešto ispod proseka EU, a kampanja buster vakcinacije uspešnija nego u većini drugih zemalja EU, prema Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar