Borelj:Ruski mediji širili dezinformacije o vakcinama Zapada

BRISEL – Šef evropske diplomatije Žosep Borelj optužio je danas ruske državne medije da su širiili lažne informacije o evropskim i američkim vakcinama protiv korona virusa u zemljama u kojima, kako tvrdi, Rusija želi da proda svoju vakcinu „Sputnjik V“.

Borelj je u poruci na blogu tvrdi da su oni koji razvijaju vakcine na Zapadu „otvoreno ismevani“ u ruskim medijima što je, kako je naveo, u pojedinim slučajevima dovelo do „apsurdnih tvrdnji da će vakcine pretvoriti ljude u majmune“, prenosi Rojters.

„Takvi su narativi očigledno usmereni na zemlje u kojima
Rusija želi da proda svoju vakcinu, Sputnjik V „, smatra Borelj i upozorava da takvi potezi predstavljaju pretnju po javno zdravlje u vreme pandemije Kovida-19. Borelj nije naveo konkretne primere.

Ruski Fond za direktna ulaganja, koji je odgovoran za promovisanje vakcine u inostranstvu, nije odmah odgovorio na zahtev za komentar povodom objave Borelja, prenosi Rojters.

Ministarstvo zdravlja za sada, takođe, nije odgovorilo na zahtev za komentar, kao ni Roskomnadzor, ruska fedralna služba za nadgledanje komunikacija, informacione tehnologije i masovnih medija.

Moskva je u više navrata odbacila ove optužbe, tvrdeći da je njihova vakcina „Sputnjik V“ meta kampanje dezinformacija koja je podržana iz inostranstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.