U trendu

Božinović: Što se ne može kontrolisati treba zabraniti

ZAGREB – Ministar zdravlja Vili Beroš izjavio je danas da je prelaz hrvatske obale iz „zelene“ u „narandžasto“ na evropskoj korona karti više nego dovoljno upozorenje da je korona virus opasna bolest, a šef Štaba civilne zaštite Davor Božinović je poručio da događaje koji se ne mogu kontrlisati treba zabraniti.

Berošs je na pres konferenciji rekao da Hrvatska još ima sve šanse da se vrati u „zeleno“, ali da je kljuc, kako je kazao, „u našim rukama“.

Ukazao je da ne treba zanemariti činjenicu da je uvek lakše biti destruktivan nego graditi poverenje.

„Odlučni smo da uložimo dodatne napore u nalaženju optimalnog načina suživota s virusom“, rekao je Beroš novinarima.

Upozorio je da je virus „veliki protivnik“, a da antivakseri imaju snažnu kampanju, čak i na nivou Bele kuće.

Rekao je i da je u njegovom resoru vakcinisano 63 odsto zaposlenih, a da je pre samo desetak dana taj procenat bio manji od 35.

Božinović ima razumevanje za mlade koji žele provod, posebno u ovo doba godine, ali upozorava da je ulazak obale u „narandžasto“ posledica činjenice da u Hrvatsku kao turističku zemllju ulazi veliki broj ljudi.

„Veliko okupljanje ljudi u sitacuijama koje nije moguće kontrolirati vode do porasta zaraza… Stoga moramo biti svesni na svim nivoima da će sve naredne odluke biti u skladu s tim“, naveo je Božinović i ukazao da je neophodno učiniti sve da bi se taj rast usporio da bi turistička sezona bila produžena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.