U trendu

Budimpesta: Danas zajednicka sednica vlada Srbije i Mađarske

BUDIMPEŠTA – Danas će u Budimpešti biti održana zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske, rečeno je Tanjugu u Vladi Srbije.

Delegaciju srpske vlade, koju predvodi premijerka Ana Brnabić, juče je na aerodromu dočekao ministar finansija Mađarske Mihalj Varga.

Premijer Mađarske Viktor Orban je u čast delegacije Srbije priredio radnu večeru.

Na današnjoj plenarnoj sednici zvaničnici dveju zemalja razgovaraće o bilateralnim, političkim i ekonomskim odnosima, regionalnim pitanjima, ekonomnskom oporavku posle pandemije korona virusa, ilegalnim migracijama.

Tema ovog sastanka biće situacija u regionu, sprovođenje reformi u sklopu procesa evropskih integracija, kao i godišnji plan tehničko ekspertske pomoći Mađarske u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Danas su na dnevnom redu najpre sastanak u četiri oka dvoje premijera, a potom potpisivanje sporazuma o strateškom partnerstvu između dveju susednih zemalja.

Tanjugu je u vladi Srbije rečeno da će sporazum predstavljati osnovu za bileteralnu saradnju i zajedničke projekte u svim oblastima koje dve zemlje planiraju da sprovedu u budućnosti.

Najviši zvaničnici dveju zemalja više puta su ocenili da su odnosi Mađarske i Srbije poslednjih godina podignuti na najviši nivo u novijoj istoriji.

Poseta vlade Srbije Budimpešti završiće se tokom popodneva zajedničkom konferencijom za novinare premijera Orbana i premijerke Brnabić na kojoj će oni izneti detalje sporazuma i ocene sastanka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.