U trendu

Češka: Nove stroge mere zbog porasta kovid infekcija

PRAG – Češka vlada danas je naredila zatvaranje barova i klubova u 22 časa i zabranila božićne vašare u pokušaju da zaustavi trenutno jednu od najvećih stopa infekcija korona virusom na svetu.

Nova ograničenja koja je uvela vlada takođe podrazumevaju prisustvo najviše do 1.000 ljudi na kulturnim i sportskim događajima, a ministar zdravlja Adam Vojteh rekao je da će dnevni broj infekcija i prijema u bolnice verovatno još rasti, ali da se nada da će nove mere sprečiti potrebu za uvođenjem strogog zaključavanja sličnog onom u Austriji i Slovačkoj.

Mere koje se odnose na ugostiteljske objekte i događaje nastavljaju se na ranija ograničenja kojima se već zabranjuje onima bez kovid propusnice da posećuju mesta kao što su pabovi, restorani, bioskopi, saloni lepote ili teretane.

„Hajde da sačekamo 10 dana i onda možemo u skladu sa situacijom da prilagodimo mere“, rekao je Vojteh nakon što je vlada proglasila vanredno stanje od 30 dana da bi se te mere primenile.

Češka je u utorak registrovala više od 25.000 novih slučajeva, što je rekord, i prosečno 1.516 kovid-19 infekcija dnevno na million stanovnika tokom protekle nedelje, što je treći najveći broj u svetu, iza Slovačke i Austrije, prema podacima sajta Naš svet kroz podatke (Our World in Data).

Zemlja je vakcinisala 58,5 odsto ukupne populacije, što je ispod proseka EU od 65,8 odsto, prema Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti.

Podaci Ministarstva zdravlja Češke pokazuju da je 70 odsto kovid pacijenata na intenzivnoj nezi nevakcinisano.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.