Češka: Produžena vanredna ovlašćenja vlade za 30 dana

PRAG – Vlada Češke dobila je danas podršku parlamenta da se za još 30 dana produže njena vanredna ovlašćenja kako bi, zbog porasta broja novoinficiranih korona virusom, mogla dodatno da pooštrava restriktivne antiepidemijske mere.

Zbog velikog decembarskog epidemijskog talasa, u Češkoj su zatvoreni barovi i restorani, a vlada je upozorila da se zemlja približava zoni još većeg rizika i da se zbog toga „otvaraju vrata“ za uvođenje oštrijih mera tokom božićnih i novogodišnjih praznika, preneo Rojters.

Vanredno stanje biće na snazi do 22. januara, što vladi daje mogućnost da uvede strožije mere kao što su ograničenja na okupljanja i kretanje i privremena suspenzija poslovanja.

Iako su restorani i barovi zatvoreni od prošle nedelje, prodavnice su otvorene za praznične kupovine, ali novim merama bi mogla biti uvedena zabrana rada i frizerskim salonima, i prodavnicama.

U poslednjih sedam dana u Češkoj je potvrđen dnevni prosek od 7.021 slučaj kovida-19, ukupno 635.414 od početka pandemije i ukupno 10.562 preminulih od posledica kovida-19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.