U trendu

Da li i ljubimci moraju da prime vakcinu protiv korone?

Zabrinjavajuće!

Otkako je počela pandemija korona virusa, vodi se rasprava o tome jesu li i kućni ljubimci rizična grupa koja može da prenosi virus i da oboli od kovida-19. Do sad su naučnici utvrdili korona virus kod nekih životinja u zoološkim vrtovima širom sveta.

Zaraza je zabeležena kod tigrova i šimpanzi, ali su se koplja lomila oko toga jesu li i psi i mačke potencijalni problem.

Grupa naučnika sa nekoliko Univerziteta sad upozorava kako bi psi i mačke, baš kao i ljudi, u budućnosti možda trebalo da budu vakcinisani protiv korona virusa. Ističu da je prenos virusa sa životinja na ljude „značajan dugoročan rizik“ jer može da dovede do mutacija virusa i da učini aktualna cepiva neefikasnim, piše Daily Mail.

Naučnici sa Univerziteta East Anglia, Instituta Erlham u Norvišu te Univerziteta u Minesoti upozorili su kako bi cepljenje kućnih ljubimaca moglo biti presudno za ograničavanje pandemije.

– Čini se logičnim da se razvije i vakcina za kućne ljubimce, zaista moramo biti spremni za tu mogućnost – istakao je jedan od autora stručnog članka u časopisu Virulence, Kok van Osterhout i dodao da Rusi već rade na takvom cepivu.

Do sad se u nekoliko navrata utvrdilo da su domaće mačke bile inficirane korona virusom, ali nisu imale nikakve simptome bolesti Kovid-19, što ih čini savršenim širiteljem zaraze.

– Ukoliko virus nastavi da se razvija kod životinja, a onda ponovno pređe na ljude, to bi moglo da predstavlja dugoročni rizik za javno zdravlje – smatraju naučnici i upozoravaju kako bi u takvom slučaju virus mogao toliko da mutira da se pretvori u novi, srodni, virus.

– SARS-CoV-2 može zaraziti velik broj različitih vrsta, uključujući mačke, pse, kune i ostale divlje i domaće životinje. Zato bi cepljenje domaćih životinja moglo postati ključno za zaustavljanje razvoja virusa i ponovnih pandemija – napominju autori članka.

Upozorili su i kako će biti potrebno sprovoditi stroge epidemiološke mere poput maski i distance kako bi se smanjilo širenje virusa i onemogućilo njegovo daljnje razvijanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.