Deonice na Volstritu u opštem padu, sem akcija farmaceuta i proizvodjača maski

Vrednost deonica na Njujorškoj berzi je danas na početku poslovnog dana znatno opala, kao i tokom poslednjih sedam dana, a industrijski indeks „Dau Džons“ je 10 odsto ispod rekorda koji je dostigao pre dve nedelje.

„Majkrosoft“ i pivara „Badvajzer InBev“ su najnovije velike kompanije koje su upozorile investitore na potencijalne posledice epidemije koronavirusa na njegove finansije.

Države sveta poduzimaju sve drastičnije mere da bi pokušale da suzbiju epidemiju, dok strahovanje od potencijalnog širenja u Sjedinjenim Državama raste.

Prinosi obveznica nastavljaju da se smanjuju, što dodatni znak da investitori prebacuju novac u imovinu nižeg rizika.

Prinos na 10-godišnje američke državne obveznice pao je danas novu rekordno nisku vrednost, na 1,25 sa 1,31 odsto u sredu.

Cene zlata su porasle.

Indeks „S i P 500“ je skliznuo za još 2,4 odsto i sada je na putu ka rezultatu iz svoje najgore nedelje novembra 2008. godine, u vreme globalne finansijske krize.

Ako gubici potraju do kraja današnjeg poslovnog dana, „S i P 500“ će imati prvi pad od čak 10 u odnosu na svoj nedavni vrhunac.

Indeks „Dau Džons“ je izgubio 616 bodova, ili 2,3 odsto, i spustio se na 26.349.

Tehnološki indeks „Nasdak“ je skliznuo za 2,3 odsto jer su deonice tehnoloških firmi ponovo dovele do pada. „Majkrosoft“ je izgubio 2,8 odsto.

„Ameriken erlajns“ potonuo je 8,5% jer ta aviokompanija ima gubitke zbog poremećenih letova zbog zaraze. Deonice „Delta erlajnsa“ opale su za 4,5 odsto.

Cena sirove nafte je pala za 4,7 odsto jer investitori predviđaju da će potražnja za gorivom opadati kako se privreda usporava zbog epidemije.

Pored oštro oslabele kineske ekonomije u prvom kvartalu ove godine, manja je i potražnja za američkim izvozom, poremećeno je snabdevanje a opšta nesigurnost odnosi zarade.

Svega nekoliko kompanija je uspelo da ojača poslednjih dana. Akcije „Džiliad sajensisa“ koja testira potencijalnu vakcinu protiv novog koronavirusa, porasle su za 3,8 odsto, telekomunikaciona kompanija „Teladok“ porasla je za čak 19,8 odsto, a deonice kompanije 3M koja proizvodi i zaštitne sanitarne maske, porasle su za 1,5 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.