U trendu

Direktor centra „Vektor“: Delta soj deset puta zarazniji

Broj virusnih čestica potrebnih za infekciju delta varijantom virusa korona deset puta je manji nego kod vuhanskog soja, pa se ova varijanta brže širi, saopštio je generalni direktor ruskog Državnog naučnog centra za virologiju i biotehnologiju „Vektor“ Rinat Maksjutov.

Broj virusnih čestica potrebnih za infekciju delta varijantom virusa korona deset puta je manji nego za vuhanski soj, pa se ova varijanta brže širi, saopštio je generalni direktor ruskog Državnog naučnog centra za virologiju i biotehnologiju „Vektor“ Rinat Maksjutov.

„Pokazali smo (tokom ispitivanja) da je količina virusa potrebna za inficiranje životinje deset puta manja. Delta varijanta se efikasnije prenosi sa zaraženog organizma na nezaražen“, objasnio je Maksjutov na televiziji „Rusija 1“.
Svet

Delta verzija virusa korona prvi put je otkrivena u Indiji prošlog oktobra. Indijski institut za medicinska istraživanja saopštio je da ova varijanta virusa može da zarazi ljude čak i ako su primili vakcine „Kovaksin“ i „Kovišild“ koje se primenjuju u Indiji. Smatra se da je delta plus varijanta ovog soja još zaraznija.

O vakcinaciji dece
Maksjutov je naveo da još uvek nema razloga za masovnu vakcinaciju dece čak i nakon završetka ispitivanja.

„Govoriti da je i nakon završetka kliničkih ispitivanja potrebno preći na masovnu vakcinaciju dece i maloletnika – mislim da za to sada nema nikakvog razloga. Deca se generalno bolje podnose bolest“, objasnio je Maksjutov.

On je napomenuo da je istovremeno potrebno imati sredstvo za zaštitu dece od virusa korona, jer se nove varijante kovida 19 mogu pokazati opasnijima za decu.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar