U trendu

Doktori upozoravaju: Koronavirus prenosi se i preko očiju!

Smrtonosni koronavirus koji odnosi sve više života može da se prenese i preko očiju, upozorili su naučnici. Do sada je registrovano više od 1.400 obolelih, najveći broj zaraženih je u Kini – njih 1.362, dok je umrla 41 osoba.

Kineski doktor Vang Guangfa strahuje da je možda dobio infekciju sličnu SARS-u jer nije nosio zaštitne naočare. Doktor Guangfa predvodi odeljenje za pulmologiju u bolnici u Pekingu i bio je deo tima stručnjaka koji je ranije ovog meseca posetio Vuhan, gde se virus prvi put pojavio.

Vodeći eksperti potvrdili su da je takav scenario „apsolutno moguć“ – da virus može da uđe u oči ukoliko ih dodirujete. Dodatno su upozorili da koronavirus, za koji se misli da se prenosi kijanjem i kašljanjem, može da luta po telu i da na kraju stigne do oka.

Paul Kelm, profesor genetike virusa sa Imperijal koledža London, kaže da je to „apsolutno moguće“.

– Ako do vas dospeju kapljice od kijanja, preko nosa će doći do očiju. Oko se povezuje s vašim nosom kroz usne šupljine. Ako patite od alergija i ako vam oči suze, nos će vam curiti. Ili ako stavite lekove u oči, imaćete ukus u zadnjem delu grla – rekao je profesor i dodao da nije neobično da se grip i drugi virusi prenose ovim putem i da se respiratorne infekcije mogu preneti putem očiju.

Profesor Kelam je rekao da zbog toga zdravstveni radnici moraju da nose zaštitu za oči. Iako su maske za lice koje štite usta i nos efikasne, one očigledno „neće zaštititi oči“.

Doktor Majkl Hed viši naučni saradnik u oblasti globalnog zdravlja na Univerzitetu u Sauthempton podržao je tvrdnju profesora Kelama.

– Prenos bi mogao biti dodirom oka ako je virus na ruci, što olakšava širenje s jedne osobe na drugu. Razmišljajte tako da je to slično kao prehlada ili grip, dodirivanjem nosa, usta i očiju je način da se širi.

Odsečeno više od 50 miliona ljudi

Kineske vlasti uvele su u subotu zabrane saobraćaja u još tri grada da bi sprečile širenje koronavirusa, čime je od sveta odsečeno više od 50 miliona ljudi u ukupno 16 gradova.

Osim toga, u Vuhanu koji je već u izolaciji, zabranjuje se u centru upotreba većine vozila, uključujući privatne automobile. Kineski državni mediji javljaju da će jedino dostavnim vozilima biti omogućen saobraćaj posle ponoći. Javni prevoz je ukinut početkom sedmice, kao i letovi i železnički saobraćaj, prenosi AP.

Oko 6.000 taksi vozila biće preusmereno na periferiju Vuhana, kako bi pomogli građanima.

Sinoć je u Vuhan stiglo i 450 vojnih lekara koji imaju iskustva u lečenju virusa SARS i ebole.

Kineski mediji javljaju i da je u Vuhanu preminuo doktor Lijang Vudong od posledica virusa. Prenose i da je preminuo i drugi doktor Đinajg Đijun, ali od srčanog udara usled iscrpljenosti posle višesatnog pregledanja pacijenata.

(Blic)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)