U trendu

Džonson suočen sa optužbama da ne poštuje mere

LONDON – Britanski premijer Boris Džonson suočio se danas sa optužbama da se nije pridržavao mera karantina koje su na snazi u zemlji nakon što je posetio Škotsku da pohvali brzo sprovođenje vakcinacije širom Velike Britanije, prenosi Rojters.

Tokom posete Škotskoj Džonson je posetio laboratoriju u Bolnici Univerziteta „Kraljica Elizabeta“ u Glazgovu, gde se radi obrada testova na korona virus, a sastao se i sa trupama britanske vojske koje postavljaju centar za vakcinaciju u gradu.

Policija Škotske je potvrdila da je primila manji broj pritužbi u vezi sa premijerovom posetom, dodaje Rojters.

Džonson je istakao da će Škotska imati direktne koristi od plana njegove vlade o brzom sprovođenju kampanje imunizacije.

Kritičari tvrde da premijer politizuje pitanje vakcinacije u trenutku kada su u Velikoj Britaniji na snazi stroge mere karantina koje su posledica naglog skoka broja novozaraženih, a za koji Džonson okrivljuje pojavu mutiranog soja korona virusa prvo otkrivenog u Londonu i na jugoistoku Engleske.

Škotska premijerka Nikola Stardžon opisala je premijerovu posetu kao onu koja nije nužna, kao što ni njen odlazak u drugi kraj Škotske ne bi bio neophodan u trenutku kada su na snazi stroge mere karantina.

Stardžonova želi da bude održan još jedan referendum o nezavisnosti Škotske, a istraživanja javnog mnjenja pokazuju da znanto prednjači među kandidatima za opšte izbore koji će biti održani u maju, sa 50 odsto podrške građana.

Ukoliko njena Škotska nacionalna stranka pobedi na izborima, Stadržonova je rekla da će biti raspisan refendum na kojem će se građani izjasniti da li žele da ostanu u Velikoj Britaniji.

Brojna ispitivanja javnog mnjenja pokazuju povećanje podrške proglašenju nezavisnosti Škotske od Velike Britanije, a Džonsonova poseta u cilju promovisanja blagodeti unije ostala je u senci spora oko lokdauna, navodi Rojters.

Mislim da su beskrajni razgovori o referendumu bez ikakvog jasnog opisa ustavne situacije nakon toga potpuno irelevantni kada je reč o brigama najvećeg broja građana koji, verujem, žele da pobedimo ovu pandemiju i da iz nje izađemo jači, rekao je Džonson.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.