U trendu

EMA dala preporuke za hitnu upotrebu Merkove kovid tablete

AMSTERDAM – Evropska agencija za lekove (EMA) izdala je preporuku za hitnu upotrebu Merkove tablete protiv kovid-19, iako ovaj lek još nije odobren.

Regulator za lekove EU, sa sedištem u Amsterdamu, saopštio je da se antivirusna tableta, poznata kao molnupiravir, može koristiti za lečenje odraslih osoba zaraženih korona virusom kod kojih bolest nije uznapredovala,a gde se očekuje povećan rizik od razvoja teških formi oboljenja, prenosi AP.

EMA je u saopštenju navela da lek treba dati što je pre moguće nakon što je kovid-19 dijagnostikovan i u roku od pet dana od pojave prvih simptoma.

Predviđeno je da se uzima dva puta dnevno tokom pet dana.

Agencija je saopštila da izdaje ovaj savet „kako bi podržala nacionalne vlasti koje mogu doneti odluku o mogućoj ranoj upotrebi leka pre odobrenja za stavljanje u promet, na primer u uslovima hitne upotrebe, i u trenutku kada se širom EU beleži porast infekcija i smrtnih slučajeva od kovid-19 “.

Najčešći neželjeni efekti prijavljeni tokom lečenja i u roku od 14 dana nakon poslednje doze molnupiravira bili su dijareja, mučnina, vrtoglavica i glavobolja, od kojih su svi bili blagi ili umereni.

EMA ne preporučuje lek za žene koje su trudne ili doje.

Agencija je saopštila da se njena sveobuhvatna procena leka nastavlja.

Ranije ovog meseca, Britanija je postala prva zemlja koja je odobrila Merkovu pilulu kovid-19,a molnupiravir takođe čeka na procenu regulatora u SAD.

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) saopštila je prošlog meseca da će krajem novembra sazvati panel nezavisnih stručnjaka koji će ispitati bezbednost i efikasnost pilule.

Početne količine leka će biti ograničene, a Merk je saopštio da može da proizvede 10 miliona tretmana lečenja do kraja godine, ali veliki deo te ponude već su kupile vlade širom sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.