U trendu

Epidemiolog: Delta soj biće dominantan i u Crnoj Gori

PODGORICA – Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ) Milko Joksimović kazao je da nema sumnje da će delta soj korona virusa vrlo brzo postati dominantan u Crnoj Gori, kao što je to slučaj sa svim zemljama u kojima je registrovan.

On je rekao da još nemaju zvaničnu potvrdu o njegovom prisustvu u Crnoj Gori, iako nema sumnje da je virus već među stanovništvom, prenosi RTCG.

On je pozvao na poštovanje aktuelnih epidemioloških mera, bez obzira da li je osoba potpuno vakcinisana.

Joksimović kaže da još nemaju potvrdu o prisustvu delta soja u Crnoj Gori, iako sa epidemiološkog aspekta nema dileme da je on prisutan.

„Prema podacima od pre sedam, osam dana, u više od 60 odsto zemalja delta soj je ne samo bio prisutan, nego i dominantan. Ja očekujem da i kod nas situacija bude takva. Dakle, ne samo da ga imamo, nego da će pratiti apsolutno obrazac ponašanja kao u svim zemljama, znači tamo gde dođe, postane dominantan, jer se vrlo lako prenosi“, istakao je Joksimović.

On je rekao i da je zadovoljan brojem vakcinisanih građana, iako bi brojke mogle biti više.

Joksimović kaže da Crnu Goru čeka veliki posao, navodeći da bi svakog u zemlji trebalo da zabrine rast broja novozaraženih.
„Situacija nije nova, i sa nečim ovakvim smo se već suočavali. Zabrinutost svakako postoji“, zaključio je Joksimović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.