U trendu

EU nabavlja i ”tradicionalnu” vakcinu protiv Kovida

BRISEL, 10. novembra ( Tanjug) – Evropska komisija danas je odobrila ugovor sa farmaceutskom kompanijom „Valneva“ za kupovinu 27 miliona doza nove vakicne protiv Kovid-19 u 2022. godini.

Ugovor podrazumeva da se vakcina može prilagođavati i novim varijantama virusa, a da države članice mogu 2023. godine naručiti i do 33 miliona dodatnih doza.

U pitanju je osma kompanija sa kojom Komsiija zaključuje ugovor o nabavci vakcina protiv Kovid-19, a u Briselu se navodi dase radi o „tradicionalnoj vakcini“ koja sadrži interaktivni virus dobijen inaktivacijom živog virusa.

„Reč je o tradicionalnoj tehnologiji izrade vakcina, koja se upotrebljava već 60 – 70 godina, a temelji se na primeni ustaljenih metoda i vrlo je sigurna. Ona se primjenjuje u izradi većine vakcina protiv gripa i mnogih vakcina za decu. To je trenutno jedina vakcina sa inaktiviranim virusom protiv infekcije Kovid-19 koje je u fazi kliničkih ispitivanja u Evropi“, navode u Evropskoj komisiji.

Očekuje se da će ovakva vakcina sa umrtvljenim virusom korone dati mnogo širi imuni odgovor i povećati memorijske ćelije koje mogu prepoznati različite delove virusa ako se vakcinisana osoba zarazi pravim korona virusom.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen, povodom potisivanja ovog ugovora, poručila je da „panedemija još nije savladana“ i pozvala „sve koji to mogu da se vakcinišu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.