EU sprema crnu listu za digitalni prostor?

ZAGREB – Proces digitalizacije praktično svega što se može digitalizovati počeo je pre puno godina i razvio se do zadivljujućih razmera i pre pojave korona virusa, ali globalna pandemija, i „lokdaun“ koji prati tu pandemiju, dramatično su ubrzala tu digitalizaciju, piše Vecernji. hr.

List podseća na izjavu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen tokom Svetskog ekonomskog foruma u Davosu da se “moramo pozabaviti tamnom stranom digitalnog sveta”.

Evropska unija već je i pre tog dodatnog ubrzanja počela da prati ritam digitalnog razvoja nekim novim regulatornim rešenjima, pa je tako uvela neke nove standarde zaštite privatnosti na internetu direktivom poznatom po akronimu GDPR.

Od decembra prošle godine, kada je Evropska komisija iznela predlog dva nova evropska zakona o digitalnim uslugama i digitalnom tržištu, EU, međutim, ima ideju da regluše digitalni prostor preciznije i strože nego što je iko ikad pre regulisao “onlajn” prostor u slobodnom svetu.

Evropska unija ove godine će pokušati da ispiše nova digitalna pravila koja će biti dobra za barem jednu ili dve decenije u tom digitalnom razvoju slobodnog sveta.

Kako je navela Fon der Lajen, „poslovni model onlajn platformi ima učinak ne samo na slobodno i pošteno tržišno nadmetanje nego i na našu demokratiju, našu sigurnost i na kvalitetu naših informacija”.

“Zbog toga treba da obuzdamo neizmernu moć velikih digitalnih kompanija. Jer želimo da vrednosti koje su nam dragocene u oflajn svetu takođe budu poštovane i onlajn. Temeljno načelo je: što je ilegalno oflajn, treba biti ilegalno i onlajn. I želimo da platforme budu transparentne u vezi s tim kako njihovi algoritmi rade. Jer ne možemo prihvatiti da isključivo kompjuterski programi donose odluke koje imaju dalekosežan učinak na našu demokratiju“, rekla je predsednica Evropske komisije u govoru.

Kako navodi Večernji, planira se crna lista zabranjenog ponašanja u tržišnom nadmetanju, širenja mržnje i lažnih vesti.
Evropska unija, dakle, planira da reguliše ona područja interneta na koja regulatorska noga možda nikad nije ni kročila i na kojima je praktično sve bilo dopušteno, kao na Divljem zapadu, a želi da joj se u tom poduhvatu pridruži i Amerika, kako bi sačinili zajednička pravila ponašanja za novu digitalnu eru.

To može da zvuči kao uplitanje vlasti u područje koje bi trebalo da ostane slobodno, ali nije, piše Večernji i ističe da je prvi razlog to što EU i SAD u pisanju novih pravila za digitalni svet polaze od vrednosti poput pluralizma, uključivosti, ljudskih prava i zaštite privatnosti.

List dodaje da je Evropska komisija za ova dva predloga zakonodavnih akata sprovela prethodne javne konsultacije sa svim zainteresiranim akterima, koje su bile masovnije i obuhvatnije nego ijedne slične konsultacije sa deonicima uoči predlaganja neke nove direktive.

Kao drugi razlog u tekstu se navodi da je pisanje novih pravila sasvim legitimno i opravdano leži u činjenici da su neki zakoni, koji određuju pravila ponašanja na digitalnom tržištu, pisani još u, figurativno govoreći, doba dinosaurusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.