U trendu

FBD: Najavljena sednica parlamenta od ključne važnosti za preispitivanje odluke o vanrednom stanju

Forum za bezbednost i demokratiju (FBD) pozvao je poslanike svih parlamentranih stranaka da prisustvuju sednici parlamenta najavljenoj za narednu nedelju, navodeći da će ta sednica biti „od ključne važnosti za preispitivanje celishodnosti odluka kojima se ograničavaju i ukidaju gradjanske slobode tokom epidemije korona virusa, kao i same odluke o proglašavanju vanrednog stanja“.

Forum je u saopštenju ocenio da predstojeća sednica parlamenta predstavlja i „jedinstvenu priliku da se čuje glas poslanika koji nisu deo vladajuće većine“.

„Pozivamo sve poslanike iz svih parlamentarnih stranaka da prisustvuju ovoj vanrednoj sednici i da na taj način povrate makar deo kredibiliteta koji su izgubili svojom pasivnošću na samom početku ove krize. Ovaj poziv se posebno odnosi na parlamentarne stranke koje su do izbijanja epidemije koronavirusa bojkotovale rad Skupštine Srbije“, stoji u saopštenju.

Ocenjuje se da je vanredno stanje koje traje već šest nedelja „nedvosmisleno demonstriralo kakve su posledice nipodaštavanja Skupštine i koliko je značajno uzimanje učešća u njenom radu za zaštitu gradjanskih prava i interesa svih gradjana Srbije“.

„Neučestvovanjem u radu Skupštine, nakon svega što se dosad dogadjalo tokom ovog vanrednog stanja i svih lamentacija nad stanjem parlamentarizma u Srbiji, predstavljalo bi retko lošu poruku svim gradjanima Srbije čije posledice ove stranke sasvim sigurno nisu u stanju da podnesu“, piše u saopštenju.

Radio televizija Srbije prenela je ranije da je prva sednica Skupštine Srbije od uvodjenja vanrednog stanja zbog epidemije korona virusa, planirana za utorak.

Sednica će po navodima Javnog servisa biit zakazana nakon što Vlada Srbije pošalje potrebne predloge odluka i akata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.