Festival Sedam veličanstvenih otvara “Srećna nova, Jivu”

BEOGRAD – Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma “Sedam veličanstvenih” kao 17. izdanje biće održan od 2. do 6. oktobra u Kombank Dvorani, a manifestaciju će otvoriti nagrađivani film “Srećna nova, Jivu” srpskog reditelja Mladena Kovačevića, najavljeno je danas u ovoj ustanovi.

Kako je istakao autor, iako je radnja filma smeštena u grad Jivu na istoku Kine, film zapravo nije o toj zemlji, već o snovima ljudi, o svemu onome od čega nastaje san o Kini.

“Još pre nego što sam čuo za grad Jivu, imao sam želju da snimim film u Kini, ali ne da pokušam da prikažem razne kontraverze o toj zemlji, istaknem pozitivne ili negativne strane, već da uradim priču o običnim ljudima”, objasnio je reditelj Kovačević.

On je približio novi film rekavši da je u pitanju dokumentarac bez intervjuisanja učesnika, naracije, već se sve odvija putem slika, kao ilustracija proslave novogodišnjih praznika, u vidu jedne vrste porodične intime, što je po njemu direktna emotivna veza Kine i zapadnog gledaoca.

Prema njegovim rečima, to je intiman film o svakodnevici fabričkih radnika, kao suština ove dokumentarne priče.

Ostvarenje “Srećna nova, Jivu” uvodi gledaoce u samo središte bliskog kruga posvećenih proizvođača novogodišnjih ukrasa.

Grad Jivu je smešten u jednoj od kineskih najrazvijenih provincija Džeđijangu, donekle u senci megalopolisa Šangaja, koji svake godine u decembru, pred Božić u zapadnom svetu, postaje jedna od najvažnijih tačaka univerzuma za uspeh najveselijeg praznika hrišćana.

„Svakako je velika čast otvoriti festival Sedam veličanstvenih. Iako su vanredne okolnosti, ovo je tek drugi domaći film od nastanka festivala koji se našao u selekciji. Ali važnije od svega je da će domaća publika moći da vidi film, u manjem broju na premijeri, ali će uslediti i bioskopska distribucija“, kazao je reditelj Kovačević, koji je i scenarista i autor međunarodno priznatih dokumentaraca „Anplagd“ (2013), „Zid smrti i tako to“ (2016), „4 godine u 10 minuta“ (2018).

Film je rađen u koprodukciji Srbije, Švedske, Nemačke, Francuske, Belgije i Katara, kako je navela producentkinja Iva Plemić Divjak.

Svetsku premijeru film je imao 2020. godine, na Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu, a iste godine osvojo je prestižnu nagradu “Srce Sarajeva” za najbolji dokumentarni film 26. Sarajevo film festivala.

Producentkinja ispred kuće “Horopter” istakla je koliko je film uveliko putovao po regionalnim i svetskim festivalima i da je za svo to vreme tokom pandemije čekao srpsku premijeru, koja će se konačno desiti 2. oktobra u Beogradu.
Ovaj produkcijski ambiciozan projekat sniman u Kini rađen je u ko-delegaciji producenata iz Srbije i Švedske, u koprodukciji sa navedenim zemljama, a televizijski koproducenti projekta su nemački kanal ARTE (NDR) i belgijski RTBF.

Direktori festivala Svetlana i Zoran Popović ukazali su na činjenicu da je predstojeće 17. izdanje veoma komplikovano, u sred nepovoljne situacije sa korona virusom, a da je prethodno nekim čudom uopšte uspelo da se realizuje.

Za sve naslove kažu da su najbolji moderni evropski dokumentarci u ovom trenutku, bez popularnosti, atraktivnosti, komercijalnog učinka, već da predstavljaju pravu umetnost.

“Filmovi donose uvek nešto lekovito, pomažu nam da naučimo nešto o sebi i svom životu, dodiruju suštinu čoveka i života, te podsećaju šta je danas važno”, rekao je Zoran Popović.

U nedelju, 3. oktobra na programu festivala su dva filma “Škola nade” Mohameda El Abudija (Finska, Francuska, Maroko, SAD 2020) i “Kuća filmskog autora” (Velika Britanija 2020) Marka Isaksa.

Prvi film opisuje situaciju mladog učitelja koji u nepreglednoj pustinji Maroko, gde ljudi žive pod šatorima, pokušava da stvori školu za decu kojoj rođenjem nije namenjeno da uče.

“Kuća filmskog autora” je maestralni rad jednog od najznačajnijih dokumentarističkih autora Velike Britanije Marka Isaksa.

Drama “Čovek koji slika kapi vode” (Francuska, Južna Koreja 2021) rediteljskog tandema – Oan Kim i Brižit Bujo, na programu je 4. oktobra, i predstavlja priču koja publiku uvodi u tamne unutrašnje prostore čoveka razapetog između Koreje i Francuske.

Sledeće večeri, 4. oktobra će biti prikazan “Više od 100” (Holandija, Belgija, Norveška 2020) autorke Hedi Honigman, koja je filmskim jezikom zabeležila ljude u drugom veku svog života.

Istog dana sledi rumunski film “Sveti otac” Andreja Daskaleskua kao duboko lićna drama autora, dok je naredna, poslednja noć festivala 6. oktobra rezervisana za “Predsednika” (2021) Kamile Nilson.

Ova koprodukcija Danske, SAD, Norveške i Zimbabvea doživela je uspeh kada je nagrađena na “Sandens” festivalu osnivača Roberta Redforda, kao najbolji “sinema-verite” dokumentarac.

Poslednjeg dana, kako su najavili organizatori, biće prikazan i osmi film „Kroćenje“ Saloma Džašija, na specijalnoj projekciji pre navedenog „Predsednika“.

Taj 80-minutni film nastao ove godine u koprodukciji Gruzije, Švajcarske i Nemačke na poseban način obeležio je festivale upravo u Sandensu i Berlinu kao poetski krik za spas prirode i planete, sniman u ruralnim prostorima Gruzije.

Svi filmovi imaju titlove na srpskom i engleskom jeziku, a ulaznice su u prodaji od 15. septembra na blagajnama Kombank Dvorane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.