Fon der Lajen poručila Italijanima da ih evropska familija neće ostaviti same

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je danas Italijanima da ih njihova evropska porodica neće ostaviti same u borbi protiv koronavirusa.

Ona je danas popodne razgovarala sa šefom italijanske vlade Djuzepeom Konteom kome je izrazila zahvalnost zbog preduzetih napora da zaustavi širenje virusa od koga je umrlo više od 600 ljudi u njegovoj zemlji.

„U ovim teškim vremenima želim da vam kažem, svima vama koji se borite protiv virusa, da niste sami“, rekla je danas u video poruci šefica Evropske komisije, delimično na italijanskom, u ime „velike EU porodice“ i dodala „svi smo mi Italijani“ pre nego što je nastavila na engleskom.

Ona je rekla da će Evropska komisija učiniti sve u njenoj moći da podrži Italiju i izložila mere koje je EU predložila da koordiniše odgovor za suzbijanje bolesti kovid-19 usvojene sinoć za vreme video konferencije izmedju evropskih vodja.

Konte i Fon der Lajen su u zajedničkom saopštenju naveli da mere koje donosi svaka zemlja članica EU ima uticaj na ostatak Unije. Oni su ponovili značaj koordinisanja proizvodnje i distribucije medicinskog materijala i farmaceutskih proizvoda.

Oni su takodje zatražili da svaka restriktivna mera koju donosi neka zemlja članica prvo bude razmotrena na evropskom nivou da bi vitalna snabdevanja išla tamo gde su najpotrebnija.

Francuska i Nemačka su kritikovane zbog ograničenja izvoza opreme za ličnu zaštitu kao što su maske i respiratori.

Što se tiče ekonomije, Komisija je potvrdila Italiji da će u punoj meri biti iskorišćena fleksibilnost Pakta stabilnosti i rasta, a takodje će biti aktiviran režim državne pomoći za vanredne situacije.

Rim je danas objavio 25 milijardi evra za borbu protiv epidemije korona virusa, što bi moglo da produbi njegov deficit na 2,7 odsto BDP, što prelazi propise koje je odredila EU.

Evropska komisija je takodje predložila uspostavljanje fonda za korona virus koji bi mogao da mobiliše do 25 milijardi evra za zdravstvene sisteme, mala i srednja preduzeća i one koji su najteže pogodjeni u EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.