FRA: Vlada spremna da izda maksimalno upozorenje za Pariz

PARIZ – Francuska vlada spremna je da od ponedeljka u Parizu izda maksimalno upozorenje na Kovid-19, saopštio je ministar zdravlja Olivier Veran.

Ovaj potez najverovatnije će dovesti do zatvaranja kafića i restorana i do pooštravanja drugih restrikcija na javni život, prenela je sincoh agencija Rojters.

Veran je juče na konferenciji za novinare rekao da šire područje Pariza sada ispunjava sva tri kriterijuma vlade za izdavanje najvišeg stepena upozorenja na korona virus. U poslednja 24 sata stopa zaraženosti u prestonici Francuske premašila je 250 slučajeva na 100.000 stanovnika.

Francuski ministar zdravlja je rekao da će vlada i gradsko veće Pariza još jednom pregledati sve pokazatelje u nedelju i da će preduzeti odgovarajuće mere, ukoliko ne bude nikakvog poboljšanja.

Vlada je prošlog ponedeljka naredila zatvaranje kafića i restorana u Marselju na dve nedelje, što je dovelo do organizovanja protesta.

Vlasnici restorana u Parizu planiraju da održe protest u petak.

Veran je rekao da ima pokazatelja da se popravlja epidemiološka situacija u Bordou, Nici i Marselju, gde su već ranije uvedene restrikcije.

Za sada ne postoji opasnost od opterećenja zdravstvenog sistema na nacionalnom nivou usled porasta broja obolelih od Kovid-19, rekao je francuski ministar zdravlja.

Francuska je danas prijavila 13.970 novih slučajeva korona virusa, što je blizu prošlonedeljnog rekordnog dnevnog bilansa, dok su od posledica zaraze preminule još 63 osobe.

Od početka pandemije, u Francuskoj je potvrđeno 577.505 slučajeva Kovida-19, od čijih je posledica do sada preminulo 32.019 ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.