U trendu

Članice EU za što ranije otvaranje granica

Predsednik francuskog parlamenta i njegov nemački kolega pozvali su evropske zemlje da što je pre moguće otvore granice.

Planirano je da ponovno otvaranje granica unutar Evrope bude sredinom juna, ali se do sada evropske zemlje nisu uskladile po tom pitanju.

Italija se založila za koordinisano otvaranje granica 15. juna kao Dana D za turizam, a Španija je i za određivanje koje se zemlje izvan šengenskog prostora smatraju sigurnim za putovanja.

„Moramo da počnemo saradnju s našim evropskim partnerima kako bismo povratili slobodu kretanja na teritoriji Evrope“, rekla je španska ministarka.

Šef italijanske diplomatije založio se za otvaranje granica u Evropi 15. juna koji bi mogao da bude Dan D za turizam.

Istraživanja pokazuju da će većina Evropljana ili da letuje u svojoj zemlji ili uopšte neće putovati zbog straha od korone i finansijskih problema.

S obzirom na to da samo Španija privlači više od 80 miliona turista godišnje, možete da zamislite posledice po turističku sezonu i ekonomiju.

Svetska turistička organizacija navodi da je u turizmu ugroženo između 100 i 120 miliona radnih mesta zbog pada potražnje za međunarodnim putovanjima između 60% i 80%.

Kada će se i gde oporaviti industrija će u velikoj meri zavisiti od toga kada vlade ublažavaju ograničenja. Upravo zato je i važan trenutak kada će se otvoriti granice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar