U trendu

Francuska ne popušta zaključcavanje sledeće nedelje

PARIZ – Francuska neće ponovo otvoriti muzeje, bioskope i pozorišta sledeće nedelje kako je planirano jer broj slučajeva kovid-19 ne pada tako brzo kao što se vlada nadala, izjavio je u četvrtak premijer Žan Kasteks.

„Još nismo na kraju ovog drugog talasa i nećemo postići ciljeve koje smo postavili za 15. decembar“, rekao je Kasteks na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Francuska vlada najavila je da će zaključavanje uvedeno krajem oktobra kako bi se uhvatili u koštac sa drugim talasom korona virusa biti delimično ukinuto do 15. decembra, uključujući ponovno otvaranje kulturnih mesta.

Ali to je bilo uslovljeno time da broj infekcija padne na 5.000 dnevno, što se izgleda neće desiti.

Iako su stope prenosa nekoliko puta niže nego što su bile na vrhuncu drugog talasa, Francuska trenutno beleži u proseku 11.368 novih slučajeva svakog dana, prema podacima Rojtersa.

Pozorišta, bioskopi i muzeji trebalo bi da se ponovo otvore početkom januara, rekao je Kasteks.

Francuska će se držati svog ranije najavljenog plana da 15. decembra ukine naredbu o ostajanju kod kuće i zameni je noćnim policijskim časom, rekao je Kasteks.
Policijski čas će trajati od 20:00. svake noći – sat vremena ranije od planiranog – i neće biti prekinut za novogodišnju noć.

„Najbolji način da se dočeka 2021. jeste da brinemo jedni o drugima“, rekao je ministar zdravlja Olivije Veran.

Policijski čas će, međutim, biti ukinut 24. decembra, na Badnje veče, jer „Božić ima posebno mesto u našem životu i tradiciji“, rekao je Kasteks.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.