U trendu

Francuska ponovo beleži porast broja slučajeva

PARIZ – Francuska je zabeležila 18.254 novih slučajeva kovid-19 tokom protekla 24 časa, saopštio je danas zdravstveni direktor Žerom Salomon, što je najviši dnevni broj obolelih u poslednjih gotovo mesec dana.

Salomon je govorio je na konferenciji za novinare nekoliko sati nakon što je kancelarija Emanuela Makrona objavila da je francuski predsednik pozitivan, što je podstaklo traganje za njegovim kontaktima širom Evrope nakon brojnih sastanaka Makrona i lidera EU, prenosi Rojters.

Salomon, koji je nedelju dana pred Božić govorio o „zabrinjavajućem razvoju pandemije“, rekao je da je stopa umnožavanja bolesti ponovo prešla 1, na 1.03. Nivo ispod 1 potreban je za postepeno suzbijanje bolesti.

Sa više od 2,42 miliona slučajeva korona virusa, Francuska je peta po broju zaraženih na svetu.

Nakon vrhunca od skoro 87.000 početkom novembra, dnevni broj novih slučajeva drastično se smanjio u narednim nedeljama, uglavnom zahvaljujući drugoj nacionalnoj blokadi od oktobra. 30. do 15. decembra.

Ali broj slučajeva nije uspeo da padne ispod cilja od 5.000 koji je postavila vlada, pa je zaključavanje zamenila strožim merama od prvobitno planiranih. Sedmodnevni pokretni prosek novih slučajeva je 12.764.

Broj umrlih od kovid-19 porastao je za 258, na 59.619, po čemu je Francuska sedma na svetu

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.