Gradonačelnik BG i ambasador Republike Koreje o saradnji

BEOGRAD – Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić ugostio je danas u Starom Dvoru ambasadora Republike Koreje Hjong- ćan Čea, sa kojim je razgovarao o saradnji dve zemlje i njihovih prestonica.
Ovom prilikom Ambasada Republike Koreje donirala je Gradu Beogradu 5.000 zaštitnih maski.
Gradonačelnik je zahvalio na donaciji i ukazao na dosadašnju uspešnu saradnju i prijateljske odnose dve zemlje.
„Naše dve zemlje imaju dobre i prijateljske odnose i posebno sam zahvalan na ovoj pomoći koju je Ambasada Republike Koreje uputila Gradu Beogradu. Republika Koreja je jedna od onih zemalja koja je bila najuspešnija u borbi protiv ove pandemije i zbog toga od vas učimo na primerima dobre prakse“, rekao je Radojičić.
Ambasador Če je pomenuo nedavnu donaciju Republike Koreje Srbiji u vidu medicinske opreme vredne 300.000 dolara, i izrazio nadu da će one biti od pomoći Srbiji u borbi protiv pandemije. Poručio je i da će dve države nastaviti da sarađuju i da će zajedničkim naporima držati pod kontrolom širenje koronavirusa.
On je podsetio da su dve prestonice, Beograd i Seul postale gradovi-prijatelji u avgustu 2017. godine kada je potpisan Memorandum o razumevanju i prijateljskoj razmeni i saradnji, nakon čega se saradnja dva grada intenzivirala.

Republika Koreja i Srbija su prošle godine proslavile tri decenije od uspostavljanja diplomatske saradnje i tada su gradski zvaničnici obe prestonice podelili svoja znanja, iskustva i ideje o razvoju koncepta „pametnih gradova”.
Govoreći o ovom konceptu zvaničnici su se osvrnuli na otvaranje Državnog data centra u Kragujevcu u kojem će biti smeštena prva državna platforma za veštačku inteligenciju. Ovaj centar unaprediće usluge javne uprave, ubrzati procedure i doprineti poslovanju privrede, a takođe pojednostaviti svakodnevni život građana.

Zvaničnici su se složili da je 21. vek vreme pametnog razvoja pametnih gradova i da su iskustva koja delimo i pomoć koju jedni drugima u tom domenu pružamo veoma važni.
Izrazili su uverenje da će Republike Srbija i Koreja i njihove prestonice nastaviti saradnju, kao i da ima još puno prostora da se ona razvije u najrazličitim oblastima kroz konkretne projekte.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.