U trendu

Grci će provesti Božić “na sigurnom”

ATINA – Odgovor na pitanje kako ćete provesti Božić ove godine jeste „na sigurnom“, jer građani tokom sezone praznika moraju da svedu aktivnosti i praznična okupljnja na minimum, izjavio je danas vladin portparol Steljos Pecas na televiziji ANT1.

Na brifingu u petak o pandemiji koronavirusa, zamenik ministra za civilnu zaštitu i upravljanje krizama Nikos Hardalias pozvao je Grke da imaju na umu da, iako je porodicama dozvoljeno da se okupljaju tokom Božića u grupama do devet osoba, poželjno je da se ne sastaju sa starijim rođacima, „kako bi ih zaštitili i sačuvali od izlaganja korona virusu“, prenosi grčka agencija ANA.

Pecas je ponovio da je vreme početka policijskog časa pomereno za jedan sat, od 21:00 do 22:00, od sutra. Vreme završetka policijskog časa, to jest u 05:00 ujutru, ostaje takvo kakvo je, pojasnio je on.

Što se tiče rezultata samita EU ove nedelje, on je rekao da je odobrenje proširene liste sankcija za pojedince ili entitete uključene u ilegalne aktivnosti Turske u istočnom Mediteranu „korak u dobrom smeru“. Još jedan takav korak je priprema izveštaja koji ponovo procenjuje sve aspekte odnosa EU i Turske, kao što je najavio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, „koji je rekao da će ga pripremiti do marta“, dodao je on.

„Iako su ovo dva manja koraka u pravom smeru – ne onako hrabra kao što smo očekivali“, rekao je Pecas, „moramo zapamtitiono što je premijer Kirijakos Micotakis rekao nakon samita EU u petak: da se EU polako kreće; nama je važno, međutim, da se EU ne pokaže sporijom od očekivanja evropskih građana, Grka i Kiprana “.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.