Grčke kamiondžije ne mogu iz Iraka u Tursku zbog virusa

ATINA – Turske vlasti ne dozvoljavaju da 13 kamiona koje voze Grci pređu iračko-tursku granicu, zbog mera Ankare protiv širenja koronavirusa.

Grčki kamiondžija Kostas Antoniju je, u razgovoru sa novinarom grčke Atinsko-makedonske agencije, rekao da već šest dana ne može da napusti regiju kod iračkog grada Irbila i da je njegovim kolegama zabrana putovanja izrečena ranije.

„Kada smo istovarili kamione u Irbilu, pojavio se koronavirus i Turska je zatvorila svoju granicu sa Irakom. Samo turska vozila se propuštaju, dok smo svi mi ostali zadržani ovde bez ikakvih informacija o tome šta će se dogoditi. Tu je 13 vozača iz Grčke i jedan iz Moldavije. Nema puno kolega koji pođu na ovakav put, jer nije lak“, rakao je Antoniju.

„Do tursko-grčke granice se putuje oko tri dana i mi smo predložili da nas puste da krenemo, uz pratnju, tako da budemo pod nadzorom tokom puta. Kamioni su svojevrstan karantin i mi smo ponudili da se naši kamioni dezinfikuju, a da se mi testiramo na virus. Nismo dobili odgovor, pa se sada suočavamo sa finansijskim poteškoćama. Moramo da se vratimo svojim porodicama kojima smo potrebni“, rekao je grčki vozač.

Prema njegovim saznanjima, grčki konzul u Irbilu je u kontaktu sa turskim vlastima, ali da nema nikakvih zvaničnih informacija od turskih vlasti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.