Gutereš: Proglasite klimatsko vanredno stanje

LONDON – Svetski lideri trebalo bi da proglase „klimatsko vanredno stanje“ u svojim zemljama kako bi podstakli akciju i izbegli katastrofalno globalno zagrevanje, poručio je danas generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš u uvodnoj reči na klimatskom samitu.
„Može li više iko poreći da se suočavamo sa dramatičnom vanrednom situacijom?“, upitao je Gutereš na onlajn samitu o klimi, koji se održava u organizaciji UN, Velike Britanije i Francuske.

„Zbog toga danas pozivam sve lidere širom sveta da proglase vanredno stanje u svojim zemljama dok se ne postigne neutralnost ugljenika“, prenosi Rojters.

Gutereš je rekao da paketi za ekonomski oporavak pokrenuti nakon pandemije korona virusa predstavljaju priliku za ubrzavanje tranzicije u budućnost sa niskim emisijama ugljenika – ali je upozorio da se to ne dešava dovoljno brzo.

„Za sada, članice G20 troše 50 odsto više u svojim paketima podsticaja i spašavanja na sektore povezane sa proizvodnjom i potrošnjom fosilnih goriva, nego na energiju sa niskim emisijama ugljenika“, rekao je Gutereš.
Više od 70 svetskih lidera, među kojima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govoriće na jednodnevnom virtuelnom skupu koji se održava se na petu godišnjicu Pariskog klimatskog sporazuma, u poslednjem pokušaju da zemlje pre isteka roka predstave ambicioznije planove za smanjenje emisija štetnih gasova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.