U trendu

Han za ublažavanje granice od 60 odsto za javni dug

BERLIN – Evropski komesar za budžet Johanes Han zatražio je jasno fleksibilnija pravila za visoko zadužene zemlje po završetku pandemije korona virusa.

„Ciljevi fiskalne politike moraju biti dostižni za zemlje“, rekao je on u intervjuu za nemački „Velt“.

Konkretno, on se založio za ublažavanje granice od 60 procenata BDP-a za javni dug, kako je predviđeno kriterijumima iz Mastrihta.

„Umesto da se u budućnosti propisuje kruto ograničenje ukupnog državnog duga od 60 procenata BDP-a za svaku zemlju, sa svakom zemljom treba da se dogovore realni ciljevi ukupnog duga u određenom periodu i konkretne mere za smanjenje duga“, rekao je Han.

On je istakao da, naravno, zadužene države moraju sprovoditi stalno strukturna prilagođavanja i konsolidacije u državnoj potrošnji.

Han veruje da danas, 24 godine nakon odluke o Paktu stabilnosti i rasta, više ne mogu svih 19 zemalja evrozone da budu posmatrane jednako.

„Nije više svrsishodno svim zemljama istovremeno ponavljati da se moraju pridržavati gornje granice u vezi zaduženja od 60 odsto BDP-a“, naglasio je on.

Han smatra da su zemlje poput Grčke sa dugom od 205,6 odsto BDP-a ili Italije sa 155,8 odsto duga BDP-a toliko udaljene od zahteva Pakta stabilnosti da ne mogu srednjoročno postići Mastriške kriterijume od 60 odsto ukupnog duga.

„Nikakve sankcije tu ne pomažu“, uveren je evropski komesar.

Prema njegovim rečima, pogođene države treba da imaju mogućnost da investiraju.

„Visokozadužene zemlje u početku ne bi trebalo da se fokusiraju samo na smanjenje duga, već im trebaju i dovoljna sredstva za državne investicije, što onda dovodi do većeg dohotka i smanjenja tereta duga kroz veći ekonomski rast “, objasnio je Han koji očekuje, posle leta, razgovore o reviziji Pakta za stabilnost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.