U trendu

Hrvatska: Preporuke za skupove uoči izbora

ZAGREB – Hrvatski zavod za javno zdravlje (HZJZ) izdao je preporuke za sprečavanje zaraze korona virusom na izbornim skupovima, uoči dopunskih manjinskih i prevremenih izbora u gradu Pazinu koji ce se održati 3. oktobra, a novost su EU digitalne kovid potvrde za skupove s više od 100 učesnika.

Organizatori skupova s više od 100 učesnika obvezni su da obaveste nadležnu službu civilne zaštite i da zatraže saglasnost, pa svi prisutni moraju da poseduje validne EU digitalne kovid potvrde, navodi HZJZ.

Ispravnost potvrde proverava se na ulasku u prostor gde se održava skup „najmanje jednom dnevno, najmanje pre početka službenog programa ili bilo kojeg organizovanog dešavanja tokom skupa ili poslovnog događaja“, prenosi Hina.

HZJZ preporučuje da se, ako postoji mogućnost, predizborni skupovi za dopunske manjinske i prevremene pazinske izbore, organizuju na otvorenom.

Na takvim skupovima najveći broj građana koji mogu prisustvovati odredće organizator skupa, poštujuci socijalnu distancu od 150 centimetara.

Ukoliko se organizuje predizborni skup u zatvorenom prostoru, za organizatore važe ista pravila, s tim da fizička udaljenost među osobama mora biti dva metra.

Maske za lice su obvezne, kao i redovna dezinfekcija ruku, pridržavanje opštih higijenskih mera i fizičke udaljenosti.

Osobe s temperaturom i znakovima bolesti ne mogu da dolaze. U zatvorenim prostorima za izborne skupove preporučuje se provetravanje najmanje dva puta dnevno, pola sata pre i nakon završetka programa predizbornog skupa ili, ako je moguće, da se prozori ostave otvorenim.

Često dodirivane površine, kao što su ručke na vratima i prozorima, radne površine, rukohvati, slavine u toaletima, drške vodokotlića, prekidači za struju, zvona na vratima, dugmad u liftovima, neophodno je dezinfikovati pre početka i na kraju svakog programa, najmanje dva puta dnevno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.