U trendu

Hrvatska: Struka preporučuje da se ne ide na ekskurzije

ZAGREB – Hrvatski zavod za javno zdravlje (HZJZ) preporučio je danas odlaganje ekskurzija i rekreativnih nastava, jer nastava van učionica, koja uobičajeno uključuje putovanja učenika, predstavlja vrlo rizičnu aktivnost zbog mogućnosti širenja korona virusa.

Uvek postoji povećani epidemiološki rizik za decu, mlade i odrasle u slučaju odlaska na višednevna školska putovanja, pa se, uzimajući u obzir aktuelnu epidemiološku situaciju, preporučuje da se navedena nastava odloži do daljeg, odnosno do poboljšanja epidemiološke situacije, piše u preporukama HZJZ-a koje prenosi Hina.

HZJZ objašnjava da nastavu van učionice obično prati noćenje, u kojem više dece i mladih deli sobu, učestvuje u grupnim aktivnostima, a deca tokom dnevnih aktivnosti dolaze u kontakt s osobama koje nisu deo grupe koja s njima putuje, pa da najčešće putuju barem dva odeljenja zajedno u autobusu, pri čemu je povećan rizik od širenja zaraze.

Ako se ipak takva nastava organizuje, preporučuje se da to bude na jedan dan, bez noćenja, i posebno za svako odeljenje.

Bilo bi dobro, kaže se u preporuci, da roditelji dovoze učenike i da se ne odlazi u inostranstvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.