U trendu

Irska uvodi stroga ograničenja zbog Omikrona

DABLIN – Irska vlada je objavila nova stroga ograničenja u sektoru ugostiteljstva i u vezi s okupljanjima kako bi smanjila stopu zaražavanja korona virusom, a nakon što su zvaničnici upozorili da će novi soj Omikron verovatno povećati pritisak na zdravstvenu službu.

„Rizici povezani sa ulaskom u božićni period bez nekih ograničenja jednostavno bi bili preveliki“, saopštio je premijer Majkl Martin u televizijskom obraćanju, prenosi Rojters.

I Švajcarska je najavila da od ponedeljka uvodi strože mere protiv kovid-19, dok se njena vlada bori da obuzda porast broja novozaraženih korona virusom i dolazak varijante omikron u zemlju.

Država će proširiti uslove za nošenje maski i izraditi sertifikat koji dokazuje da je osoba vakcinisana ili se oporavila od virusa, saopštila je vlada.

Proizvođači vakcina protiv kovid-19 trebalo bi da se pripreme za verovatnoću da će morati da prilagode svoje proizvode radi zaštite od varijante Omikron, izjavio je danas portparol Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Kristijan Lindmajer.

Govoreći na brifingu u Ženevi, on je rekao da Zdravstvena agencija UN još proučava prenosivost i ozbiljnost nove varijante, koja je otkrivena na jugu Afrike, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar