U trendu

Isplivala nova teorija: Omikron bi mogao biti „božićni poklon“ za sve

Novi soj koronavirusa omikron mogao bi se pokazati kao božićni poklon, pod uslovom da uzrokuje blažu kliničku sliku, tvrdi nemački epidemiolog.

Ta izjava stiže dan nakon što su južnoafrički lekari objavili da za sada ta najnovija varijanta kovida-19 izaziva manje teške simptome, poput glavobolje i umora. Takođe, navodi se i da omikron nije doveo ni do jedne hospitalizacije ili smrti.

Međutim, istraživanje ove varijante još je u vrlo ranoj fazi, navode iz SZO.

S druge strane, pProfesor Karl Lauterbah, epidemiolog koji ima ambiciju da bude sledeći nemački ministar zdravlja, izjavio je da bi prema prvim dostupnim podacima omikron mogao da bude božićni poklon koji bi možda mogao čak i da ubrza kraj pandemije. On svoj stav potkrepljuje tezom da bi veliki broj mutacija mogao da znači da je virus optimizovao svoju zaraznost pa bi sada mogao da bude manje smrtonosan, dodajući da je to u skladu s načinom na koji se razvija većina respiratornih virusa.

Još jedan profesor podržao je tu tezu. Paul Hunter, nemački stručnjak za zarazne bolesti, kazao je i da bi visok nivo pređašnjih infekcija i vakcinacija mogu pružiti zaštitu od novog soja. To bi opet, bio pozitivan znak jer bi pokazalo da mutirana varijanta nije potpuno neprepoznatljiva za imunološki sistem ljudi koji su se vakcinisali ili su preležali koronavirus.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)