U trendu

Istraživanje: Kolika je smrtnost od covida kod nevakcinisanih, a kolika kod vakcinisanih?

Verovatnoća da će nevakcinisani ljudi umreti od posledica covida-19 veća je 32 puta u poređenju s osobama vakcinisanim dvema dozama, pokazali su rezultati nove britanske studije.

„Znatno je niža stopa smrtnosti od covida među onima koji su vakcinisani obema dozama u poređenju s onima koji su vakcinisani jednom dozom ili nisu uopće vakcinisani“, objavio je britanski Nacionalni zavod za statistiku (ONS).

U istraživanju i analizi ONS-a korišćene su stope smrtnosti prilagođene starosti, koje uzimaju u obzir razlike u godinama i brojnost pripadnika starosnih grupa kako bi se dobilo valjano poređenje različitih grupa vakcinisanih i nevakcinisanih.

Rezultati su pokazali da je u razdoblju od 2. januara do 21. septembra ove godine stopa smrtnosti među nevakcinisanim iznosila 849.7 na 100.000 stanovnika, prenose engleski mediji.

„Vakcina je visokoefikasna protiv smrtnog ishoda“

Među vakcinisanim s obe doze stopa je bila samo 26.2 na 100.000 ljudi, a za vakcinisane jednom dozom stopa je iznosila 105.3, dodaje se.

„Ovo su zasad najbolji dostupni podaci o efikasnosti vakcine i sprečavanju najtežih ishoda covida“, rekao je dr. Piter Ingliš, bivši savetnik u nacionalnom telu za kontrolu zaraznih bolesti.

Dodao je i da vakcine nisu stopostotno efikasne pa će se neki zaraziti ili umreti iako su vakcinisani, prenela je Hina.

„Ali važna poruka koja proizlazi iz ovog istraživanja je da je vakcina visokoefikasna protiv smrtnog ishoda od covida -19. Verovatnoća da ćete umreti od posledica covida 32 puta je manja ako ste vakcinisani, a i jedna doza pruža vam određeni nivo zaštite premda ne kao dve“, istakao je doktor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar