U trendu

talija: Koncerti za virtualnu podršku otvaranju pozorišta

RIM – Na prvi dan proleća, čuveni italijanski dirigent Rikardo Muti počinje seriju koncerata u različitim gradovima, koji će biti prenošeni onlajn, između ostalog i putem web platforme agencije Ansa.

Prvi koncert se održava danas u Bergamu, gradu koji je ovih dana ponovo u centru pažnje italijanske javnosti, na godišnjicu početka pandemije kovida-19 u Italiji, kada je Bergamo bio epicentar zaraze i imao je najviše žrtava korona virusa u prvom talasu pandemije.

Dirigent Rikardo Muti je izjavio da je su koncerti, u salama bez publike, zamišljena kao misija kulture i muzike koja će, makar virtuelno, doprineti otvaranu pozorišta.

Od početka pandemije kovida19 italijanski teatri su zatvoreni, što je celu profesiju dovelo u veoma težak položaj.

Ministar za kulturu Dario Farnčeskini je najavio da bi italijanska pozorišta mogla da otvore svoja vrata za gledaoce 27. marta, to je dan koji se u celome svetu obeležava, još od 1962. godine, kao “Dan teatra”.

To je prvi put, nakon godinu dana od kada su pozorišta, koncertne dvorane i bioskopi zatvoreni, da se spominje konkretno jedan datum mogućeg otvaranja.

Ali, još nema potvrde da će se to i dogoditi. Čeka se procena vladinog naučnog-tehničkog komiteta o epidemiološkoj opravdanosti otvaranja pozorišta za publiku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.