U trendu

Italija: Matarela pozvao Dragija, na pomolu vlada stručnjaka

RIM – Propali su pokušaji posredovanja među paralamentarnim strankama da se dogovore o podršci vladi koja bi nastvila da vodi zemlju, nakon što je pala koaliciona vlada stranaka levog centra, pišu italijanski mediji.

Predsednik Serđo Matarela pozvao je za danas bivšeg direktora Centralne evropske banke (CEB) Maria Dragija na razgovor, a to znači da će njemu ponuditi mandat da sastavi novu vladu “vanstranačkih stručnjaka”, navode mediji.

Kriza italijanske vlade dešava se u veoma teškom vremenu i svako ko bude na čelu nove izvršne vlasti moraće pod hitno da se bavi merama za zaustavljanje zdravstvene krize izazvane pandemijom kovida19, ekonomskom krizom, socijalnim tenzijama i da hitno uradi plan upotrebe 209 milijardi evra, koje je Italija dobila od Evropske unije da bi se oporavila od posledica krize.

Mario Dragi, koga još zovu i super-Mario, bio je na čelu Centralne evropske banke.

Ostao je zapamćen njegov govor iz 2014 godine kada je rekao da će „sačuvati evro po bilo koju cenu”.

Pre nego što je postao direktor CEB bio je guverner italijanske centralne banke, direktor trezora i kratko vreme je radio za jednu od največhih banaka na svetu “Goldman Saks”.

Nakon kraja mandata u CEB, Dragi se retko pojavljivao u javnosti, izuzetak je u martu prošle godine kada je za engleski dnevni list “Fajnenšel Tajms” izjavio da se „nalazimo u ratu protiv korona virusa, da treba reagovati brzo, oklevanje bi moglo imati visoku cenu”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.