Italija: Medijska tišina koja uznemirava

RIM – Veoma slušana italijanska stanica “Radio Popolare”, sa sedištem u Milanu, kritikovala je premijera Marija Dragija jer se građanima ne obraća direktno, već ih o svojim odlukama obaveštava posredno, putem saopštenja, ministara i slicno.

“To je jedinsteven primer u svim zapadnim demokratskim zemljama da premijer odluči da u sred pandemije (korona virusa) i sa polovinom zemlje u karantinu, ne razgovara s građanima” tvrdi novinar Alesandro Điljoli.

On piše i o drugim “zabrinjavajućim tišinama”, kao naprimer da je za izradu “Plana obnove”, za koji je Italija dobila 209 milijardi evra od Evropske unije, vlada angažovala stručnjake privatne multinacionalne firme iz Njujorka “Mekinsi” (Mackinsey).

“Radio Popolare” tvrdi da je odluka donesena tajno i da se za nju saznalo samo nakon što su procurile informacije u javnost.

Ukazuje se i na „ćutanje“ medija na upozorenje moćne federacije velike industrije Konfindustrija, koja je na najavu lučkih radnika iz Đenove da će početi štrajk, da je „danas imati jedan dan posla privilegija”.

Ovakvo saopštenje Knfindustrije novinar tumači kao “mešavinu arogancije, bulizma i pretnje u mafijaškom stilu”, a sve je to prošlo, tvrdi, bez velike reakcije javnosti i to u zemlji gde su socijalne razlike između bogatih i siromašnih sve veće.

“Medijska tišina o ovim temama, na medijskoj sceni koja je sve više homogenizovana i oportunistička, nam se ne dopada i zato o tome pišemo”, zaključuje se u komentaru radija, koji se definiše kao slobodan i nezavisni medij.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.