Italijani otkrili: Soj virusa u Srbiji jači i agresivniji nego u Italiji

Predsednik italijanskog regiona Veneto Luka Zaja izjavio je da je soj srpskog virusa agresivniji od onoga koji je do sada bio poznat u Italiji.

„Uradivši četiri testa, primetili smo da je virusno opterećenje izuzetno jako, virusi su identični između sebe, ali pripadaju potpuno drugačijem klasteru od onog koji je do sada bio izolovan u Venetu i u Italiji. Do danas nije moguće povezati specifične mutacije sa različitom patogenošću virusa, jer dosadašnja istraživanja nisu pokazala da postoje kliničke forme vezane za mutaciju virusa“, rekao je Zaja za italijanske medije.

Predsednik Veneta je naredio da se testiraju stranci u tom regionu, da nije u pitanju getoizacija, već briga o zdravlju svih građana, preneo je RTS.

U Venetu su otvorena nova žarišta upravo tamo gde je najveća koncentracija ljudi koji su došli iz inostranstva.

„Situacija u ovom regionu je u svakom slučaju stabilna, pod kontrolom, ali nas zaista zabrinjavaju ti sojevi virusa koji dolaze iz inostranstva, pa smo zato pojačali kontrolu“, rekao je Zaja.

Naveo je da je reč o građanima koji dolaze iz Benina, Srbije, Moldavije, Konga i Severne Makedonije.

„Potrebno je da svetska zdravstvena organizacija identifikuje države koje imaju probleme, to je nešto što odavno ponavljam. Zabrinjava i što su pacijenti sve mlađi, imamo slučaj jedne majke od 23 godine iz Kameruna sa detetom od šest godina i dva blizanca od četiri, svi pozitivni na virus“, rekao je Zaja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.