U trendu

Izrael počeo da ublažava restriktivne mere

JERUSALIM – U Izraelu su danas berbernice i pojedine druge radnje ponovo otvorene, jer je ta zemlja, u vreme agresivne kampanje vakcinacije, počela da ublažava treću blokadu uvedenu zbog korona virusa.

U petak, izraelska vlada je objavila da ukida neka ograničenja nametnuta od decembra, kada je u zemlji bio zabeležen porast zaraženih od kovid-19.

Iako prodavnice formalno nisu dobile dozvolu da počnu sa radom, mnoge male radnje obavljale su transakcije sa klijentima koji su stajali napolju, preneo je britanski list „Gardijan“.

Od decembra, više od 3,4 miliona od devet miliona stanovnika vakcinisano je protiv korona virusa, što se smatra najbržom kampanjom vakcinacije po glavi stanovnika na svetu.

Uprkos vakcinaciji, u Izraelu je dnevno registrovano 6.500 novih slučajeva zaraženih od kovid-19, što je, ipak, manje od oko 8.000 dnevno koliko ih je bilo sredinom januara.

Od danas za Izraelce više ne važi zabrana da mogu da idu samo kilometar od svoje kuće.

U frizerskim i kozmetičkim salonima može biti jedna osoba koja će pružati usluge jednom klijentu, dok su prirodni rezervati i nacionalni parkovi ponovo otvoreni.

Hoteli ostaju zatvoreni, a restoranima će biti dozvoljeno samo da spremaju hranu za poneti, dok pansioni mogu da ugoste samo članove iste porodice.

Obustava međunarodnih letova ostaće na snazi do 20. februara, zajedno sa zatvaranjem kopnenih granica Izraela.

Vlada bi trebalo da se sastane kasnije danas kako bi isplanirala dalje ublažavanje ograničenja, posebno obrazovnog sistema, koji bi trebalo da bude ponovo otvoren u utorak ujutru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.