U trendu

Japan uvodi treće vanredno stanje?

TOKIO – Japanska vlada bi, kako se očekuje, trebalo da proglasi treće vanredno stanje za prefekturu Tokio i još tri zapadne prefekture koje bi moglo trajati oko dve nedelje, preneli su danas japanski mediji.

„Vlada razmatra uvođenje vanrednog stanja od 25. aprila do 11. maja“, izvestila je japanska novinska agencija „DŽidži“.

Pojedini analitičari tvrde da će odluka, koja se očekuje već sutra, „gurnuti“ Japan u recesiju ako od trgovaca bude zatraženo da zatvore svoje radnje tokom praznika „Zlatna nedelja“, koji počinje sledeće nedelje i trajaće do početka maja.

Obnovljeno vanredno stanje bi, takođe, stavilo „pod znak pitanja“ održavanje Olimpijskih igara u julu, uprkos uveravanjima premijera Jošihide Suge da će se održati kao što je planirano, prenosi agencija Rojters.

„Rizik od dvostruke recesije očigledno se povećao“,
rekao je Hirošsi Širaiši, viši ekonomista u banci BNP Pariba.

Zbog više hiljada novih slučajeva korona virusa, koji su rezultat visoko zaraznih sojeva virusa, premijer Suga je juče izjavio da će vlada ove nedelje odlučiti da li da proglasi vanredno stanje za ključne delove zemlje.

Hitne mere bi, ako se usvoje u sva četiri regiona koja su podnela zahteve, obuhvatile skoro četvrtinu od ukupne japanske populacije od 126 miliona stanovnika i oko 30 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.