Japan zahteva da američki vojnici ne napuštaju baze

TOKIO – Japanski premijer Fumio Kišida izjavio je danas da su Japan i SAD postigli „osnovni sporazum“ da se pripadnicima američkog vojnog kontingenta ne dozvoli da napuštaju svoje baze u Japanu, zbog sve veće zabrinutosti naglim porasta broja slučajeva korona virusom.

Kišida je rekao da američki vojnici neće napuštati svoje baze „osim kada je to apsolutno neophodno“, što znači u hitnim situacijama ili iz nekih drugih bezbednosnih razloga, prenosi AP.

Detalji sporazuma se još razrađuju, rekao je Kišida u intervjuu za Fudži TV i potvrdio da savezništvo SAD i Japana ostaje nepromenjeno.

Broj novih slučajeva u Japanu skočio je juče na više od 8.000, što je četvoromesečni rekord, a medicinski stručnjaci ocenjuju da je nastupio „šesti talas epidemije“.

Za porast broja novozaraženih je okrivljena američka vojska, jer je najveći broj novih slučajeva evidentiran u blizini vojnih baza, zbog čega je vlada Japana prošle nedelje zatražila od SAD saradnju i zadržavanje američkog vojnog osoblja u bazama.

Portparol američkih snaga u Japanu nije odmah bio dostupan za komentar o Kišidinim najnovijim izjavama, međutim, major Thomas R. Barger je rekao da se epidemijski trendovi pomno prate u Japanu.

Okinava, jugozapadna grupa ostrva na kojoj se nalazi većina od 55.000 američkih vojnika u Japanu, jedna je od tri prefekture u kojima su od danas na snazi nova ograničenja za suzbijanje širenja virusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar