Karantin za Slovence po povratku iz Hrvatske sa letovanja

Slovenački ministar zdravlja Tomaž Gantar izjavio je da će vladi predložiti da do kraja nedelje uvede karantin za Slovence koji se vraćaju iz Hrvatske, ističući da je to „jedinstveno mišljenje“ medicinskih stručnjaka.

Ako vlada takvu odluku donese u sredu ili četvrtak, onda bi slovenački turisti koji žele da izbegnu karantin dobili još „najviše dva ili tri dana“ da se vrate kući, rekao je Gantar javnoj televiziji.

Ministar ne veruje da bi se to moglo promeniti u slučaju pada „unosa“ korona virusa preko slovenačkih turista koji letuju u Hrvatskoj ili u slučaju smanjivanja broja dnevno zaraženih, jer Hrvatska „već ima eksponencijalni rast“ zaraze u poslednje vreme, prenosi Hina.

Takođe je istakao da nije moguć „selektivan“ pristup, prema godinama starosti i karantin uvoditi samo za one od 15 do 35 godina, koji se najčešće zaraze, ili prema onima koji dolaze iz epidemiološki manje riskantnih hrvatskih županija, na primer iz Istre.

Gantar je pojasnio da bi prvo bilo neracionalno jer u Hrvatsku većinom putuju porodice s decom, dok je u vezi s drugom opcijom rekao da je Slovenija uvek do sada primenjivala jedinstven kriterijum po državama, a ne regionima za sastavljanje liste riskantnih destinacija.

Međutim, kako navodi agencija Hina, ministar je propustio da kaže da je Slovenija pre mesec dana na „crvenu“ listu uvrstila celu Češku, da bi posle pisma češkog premijera Andreja Babiša slovenačkom premijeru Janezu Janši, upozorenje zadržala samo za jedan rudarski region u kojem je zabeležen skok infekcija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.