Kina: Poljoprivrednici kupuju repromaterijal onlajn

ŠANGAJ – Mnogi kineski poljoprivrednici kupuju vitalni repromaterijal putem interneta, kako prolećna sezona sadnje prolazi, a epidemija korona virusa utiče na tradicionalne lance snabdevanja, pružajući ogroman podsticaj poslovanju preko platformi za e-trgovinu.

Đubriva, hemikalije, seme i mehanizacija tradicionalno se distribuira stotinama miliona poljoprivrednika u Kini putem mreže trgovaca i lokalnih distributera, preneo je Rojters.

Ali virus, koji je potekao iz centralne provincije Hubej, omeo je lance snabdevanja širom zemlje koji se ogledaju u zatvaranju fabrika, stambenim karantinima i blokadom puteva.

Kineska platforma za e-trgovinu Pinduoduo ima skok prodaje poljoprivrednih proizvoda od 1.000 procenata, uključujući seme, đubrivo i prskalice u februaru u odnosu na prošlu godinu.

Na Alibabinom Taobaou, februarske rasprodaje poljoprivrednih mašina, uključujući sejačice i kultivatore porasle su za 78 odsto u poređenju sa istim periodom tokom prošole godine, dok je kupovina semena i đubriva porasla za 100 procenata.

„Primetili smo značajan trend da se poljoprivrednici sada oslanjaju na svoje pametne telefone radi kupovine opreme na mreži“, rekao je portparol Pinduoduo-a i dodao da je više od 4,3 miliona poljoprivrednih proizvođača od njih kupilo poljoprivredne potrepštine prošlog meseca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.