U trendu

Kluge: Evropa nije van opasnosti od kovida

KOPENHAGEN – Svetska zdravstvena organizacija pozvala je danas Evropljane da putuju odgovorno tokom letnjih praznika i upozorio je da evropski kontinent „nikako nije van opasnosti“ u borbi protiv kovida-19, uprkos stalnom opadanju stope zaraze tokom poslednjih nedelja.

„Zbog sve većih društvenih okupljanja, veće mobilnosti populacije i velikih festivala i sportskih turnira koji se održavaju narednih dana i nedelja, SZO Evropa poziva na oprez“, rekao je Kluge na konferenciji za novinare, a prenosi agencija Rojters.

Napominje da je do današnjeg dana, u evropskom regionu potvrđeno 55 miliona slučajeva zaraženih kovidom i 1,2 miliona smrtnih slučajeva. To je 32 odsto od svih slučajeva prijavljenih širom sveta i 31 odsto od svih smrtnih slučajeva.

„Ako odlučite da putujete, činite to odgovorno. Budite svesni
rizika. Primenite zdrav razum i nemojte ugroziti teško stečene dobitke“, rekao je Kluge.

Tokom poslednja dva meseca, broj novozaraženih, smrtnih slučajeva i hospitalizovanih zbog kovida je opao, što je podstaklo 36 od 53 zemlje u regionu da započnu sa ublažavanjem ograničenja.

Broj prijavljenih infekcija kovidom-19 je prošle nedelje dostigao 368.000, što je, kako je naveo Kluge, petina od nedeljnog broja slučajeva zabeleženih tokom vrhunca pandemije u aprilu ove godine.

„Svi bismo trebali da priznamo napredak postignut u većini
zemalja u regionu, ali takođe moramo priznati da nikako nismo van opasnosti“, poručio je Kluge.

Dodaje da takozvana delta varijanta korona virusa, koja je prvo identifikovana u Indiji, izaziva zabrinutost.

Ova varijanta virusa, kako je naveo, „pokazuje povećanu prenosivost i mnogi među ugroženom populacijom, odnosno stariji od 60 godina, ostaju nezaštićeni“.

Naglašava da bi države trebalo da „izvuku lekcije“ iz ponovnog pojavljivanja slučajeva korona virusa tokom leta prošle godine, iako je u toku vakcinacija širom Evrope.

„Budući da je samo 30 odsto ljudi u evropskom regionu koji su primili prvu dozu vakcine, to ne bi bilo dovoljno da se spreči novi talas virusa“, zaključio je Kluge.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.