U trendu

Kluge: Protiv sam ublažavanja restriktivnih mera

ŽENEVA – Regionalni direktor svetske zdravstvene organizacije (SZO), Hans Kluge, objasnio je da je protiv ublažavanja restriktivnih mera zbog pandemije korona virusa.

Kluge je dodao da nakon više od godinu dana pritiska na zdravstvene sisteme, školovanje i sredstva za život, ne možemo sebi da priuštimo da napravimo istu grešku, prenosi Tas s.

Dodao je da je primetio da iako se vakcinacija nastavlja brzo širom Evrope, a veliki udeo stanovništva ostaje nevakcinisan, dok visoko prenosiva Delta varijanta kruži.

„U isto vreme mi vidimo ublažavanje mera koje vode ka porastu KOVID-19, gde stope vakcinacije nisu visoke, posebno među najugroženijima, sto se pretvara u povećanu hospitalizaciju“, dodao je Kluge.

On je dodao i da je manje od jedne trećine celokupne populacije Evrope, uključujući i Rusiju potpuno vakcinisan protiv virusa KOVID-19, odnosno da je 41 odsto stanovnika u Evropi primilo jednu dozu vakcine, dok je 29 odsto potpuno vakcinisano.

Kluge je komentarisao da je nejednakost vakcina širom regiona najveći izazov i dodao da, Delta soj uzrokuje porast slučajeva i hospitalizacije i da u lokalnom kontekstu treba prilagoditi mere i obezbediti brze vakcinacije.

„Često me pitaju kada će se završiti ova pandemija. Kratki odgovor je da je to na tebi i da je u rukama pojedinaca i vlade. Znamo šta funkcioniše, imamo dokaze, ima nade. Zaštita sebe i drugih presudna je za podrivanje ove pandemije. Došli smo daleko i sada ne smemo da odustanemo“, rekao je Kluge.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.