U trendu

Ko želi da napusti Tirol moraće da se testira

BEČ – Austrijska vlada donela je odluku o uvođenju obaveznog testiranje za građane pokrajine Tirol koji žele da putuju u druge delove zemlje.

Zbog brzog širenja južnoafrikčkog soja u Tirolu od petka, najpre na deset dana, biće uvedena obaveza posedovanja negativnog testa za napuštanje pokrajien, najavio je kancelar Sebastijan Kurc.

„Ko bude želeo da napusti Tirol moraće da ima negativan test ne stariji od 48 sati“, objasnio je on.

Od ove mere izuzet je istočni Tirol, ali i deca.

Kurc je ovu meru obrazložio pre svega činjenicom da vakcina AstraZeneka, kojom će biti vakcinisano 50 odsto Evropljana, ima daleko manje dejstvo na južnoafrički soj korona virusa.

Kazao je da mora biti učinjeno sve kako bi se sprečilo širenje tog soja koji je prisutan pre svega u okrugu Švac na ostatak Tirola i Austrije.

On je ukazao da je mera dogovorena sa vladom Tirola i poručio da niko ne snosi krivicu što postoji mutacija virusa.

Mera stupa na snagu od petka, jer, kako je objasnio, želi da se spreči hektičnost i haos, pošto je potrebno više dana za pripreme.

Inače od juče na snazi je upozorenja za putovanje u Tirol, koje su izdale austrijske vlasti, a i upućen je apel građanima Tirola da ne putuju.

Na konferenciji za štampu je ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer rekao da će policija i vojska kontrolisati sve izlaze iz Tirola, te i putnike da li imaju negativan test.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober preneo je da u Tirolu ima već 293 potvrđenih slučaja zaraze južnoafričkim sojem.
„Situacija je veoma ozbiljna“, konstatovao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.